Maailman Raitti

Maailman Raitti

Peräseinäjoella Kalajärven rannalla sijaitseva matkailukohde Maailman Raitti kertoo suomalaisten siirtolaisten asumisesta ja elinoloista eri puolilla maailmaa. Maailman Raittia hallinnoi Suomen Siirtolaisuusmuseon Tuki ry, joka on vuokrannut tarkoitukseen Kalajärven rantatontin Seinäjoen kaupungilta. Kalajärven rannalle siirrettyjen
ja siirrettävien rakennusten avulla kerrotaan värikkäitäkin siirtolaistarinoita ja rakennukset ovat myös sinänsä nähtävyyksiä.

Hakalan ”Amerikan” talo Ilmajoelta

Ensimmäinen Maailman Raitin rakennus, Hakalan ”Amerikan”  talo avattiin yleisölle kesällä 2008. Hakalan talo kertoo amerikansiirtolaisuudesta, mm. Matti Hakalasta sekä perheen jälkipolvesta.  Ilmajokelainen Matti Hakala työskenteli 1900-luvun alussa muutaman vuoden rautateiden palveluksessa USA:ssa ja hankki rahat talon rakentamista varten. Hänen pojanpoikansa Esa Hakala on ollut jo vuosikymmeniä siirtolaisena USA:ssa. Esa Hakala viettää tavallisesti kesiään Suomessa. Hakalan talossa on suuri määrä Hakalan perheen lahjoittamia talon alkuperäisiä esineitä. Talossa on esillä myös USA:sta paluumuuttajina tulleiden siirtolaisten esinekokoelmia sekä muuta siirtolaismateriaalia.

Sokerinleikkaajien parakki Australiasta

Australian Queenslandin Inghamista Maailman Raitille lahjoitetun sokerinleikkaajien parakin pystytys valmistui heinäkuussa 2010. Sokeriruokofarmin työntekijöiden asunnon eli keinikämpän (sokeriruoko=sugar cane) mukana saatiin runsaasti rakennukseen kuuluvaa irtaimistoa, huonekaluja ja astioita. Keinikämpän lahjoittivat Barry ja Bev Smith. Barry Smithin suvun omistama rakennus on palvellut mm. suomalaisten siirtolaisten asuntona 1920-luvulta vuoteen 1964. Sen jälkeen sokeriruokofarmien sadonkorjuu koneellistui niin, että keininleikkaajat eivät enää tarvinneet varsinaisia sesonkiasuntoja. Inghamista kuljetetun keinikämpän virallisissa avajaisissa oli mukana 28 vierasta Australiasta. Moni heistä oli aikoinaan työskennellyt sokeriruokofarmilla.

Siperian Unkurin talo

Ylihärmäläisen ”häjyjen aikaan” Siperiaan lähetetyn Matti Unkurin (1855-1927) rakentama talo on saatu lahjoituksena Siperian Omskista Matin viidennen polven jälkeläiseltä Alexander Salolta. Haapapuinen, koristeellista venäläistä tyyliä edustava hirsitalo on peräisin 1890-luvulta. Talon mukana lahjoitettiin Unkurin perheen käyttämiä huonekaluja ja työvälineitä. Matti Unkurin jälkipolvien edustajat ovat tuoneet taloon myös valokuvia perheestä sekä sukututkimustietoja Matti Unkurin ja hänen puolisonsa Justina Andrejevan lapsista.

Kanadan Knuuttilan talo

Alahärmästä Kanadan Saskatchewaniin lähteneen Knuuttilan suvun lahjoittama asuinrakennus kuljetettiin Kanadasta Maailman Raitille elokuussa 2016. Talo on rakennettu New Finlandiin vuonna 1893. Sen pystytys Maailman Raitille valmistui vuonna 2018. Viralliset avajaiset pidettiin Siirtolaisjuhlan yhteydessä heinäkuussa. Tilaisuudessa oli mukana myös lahjoittajasuvun edustaja Kanadasta ja useita suvun jäseniä eri puolilta Suomea.