Museon esittely

Suomen siirtolaisuusmuseo

Suomalainen siirtolaisuus on ilmiönä ollut varsin huomattava. Maailmalla asuu nykyään 1.3 miljoonaa henkilöä, joilla on suomalainen sukutausta. Puolet ns. suuresta Amerikan siirtolaisuudesta v.1867 – 1930 oli lähtöisin vanhasta Vaasan läänistä. Siksi Etelä-Pohjanmaa on Suomen siirtolaisuuden esittelylle luonteva sijaintipaikka.

Siirtolaisuusmuseo kertoo miten suomalaiset ovat eri tahoilla maailmaa ratkaisseet siirtolaisuuden ikiaikaisen ongelman: kuinka elää vieraassa maassa ja samalla säilyttää oman identiteettinsä. Tärkeää on myös tarjota kansainvälistyvässä Suomessa täällä asuville siirtolaisryhmille paikka, jossa he voivat kertoa omasta identiteetistään ja yhteisöstään.

Suomen Siirtolaisuusmuseo on monipuolinen siirtolaisuuden kulttuurikeskus, jonka tehtävänä on maastamuuton, maahanmuuton ja maassamuuton ilmiöiden tallentaminen, säilyttäminen ja tutkiminen. Suomen Siirtolaisuusmuseo kerää siirtolaisuuteen liittyvää esineistöä, valokuvia, arkistoaineistoa, kirjallisuutta sekä ääni- ja kuvatallenteita sekä laatii näyttelyitä ja julkaisuja. Siirtolaisuusmuseon digitoidut kokoelmat ovat nähtävissä arjenhistoria-sivustolla.

Suomen Siirtolaisuusmuseo toimii alan kansainvälisenä kohtaamispaikkana ja informaatiokeskuksena. Se järjestää ulkosuomalaisten, siirtolaisryhmien ja siirtolaistaustaisten kulttuuria, historiaa ja nykypäivää esitteleviä vaihtuvia näyttelyitä, seminaareja, esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia sekä muita tapahtumia.

Suomen Siirtolaisuusmuseo on verkostoitunut eri puolilla maailmaa sijaitsevien siirtolaisuuteen liittyvien yhteisöjen ja yksityisten tahojen kanssa. Suomen Siirtolaisuusmuseo osallistuu kotimaisiin ja ulkomaisiin konferensseihin sekä siirtolais- ja matkailutapahtumiin.